Σχετικά με την ιατρό

Λίλα Πισσαλίδου Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Anc. Attachée des hopitaux des Paris

Ακμή

1. Η ακμή είναι μεταδοτική;

Όχι, δεν πρόκειται για μεταδοτική νόσο, εκτός και αν υπάρχει σταφυλοκοκκική επιμόλυνση των ακνεϊκών βλαβών.

2. Οι λιπαρές τροφές και η σοκολάτα επιδεινώνουν την ακμή;

Οι λιπαρές τροφές και η σοκολάτα δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ακμή. Αυτό που μπορεί να την επιδεινώσει είναι η απότομη αύξηση του σωματικού βάρους, ίσως δρώντας στο ορμονικό σύστημα.

3. Το πλύσιμο με αντισηπτικά βοηθάει;

Το πλύσιμο με καθαριστικά θεωρείται χρήσιμο στην ακμή για την απομάκρυνση του σμήγματος. Η χρήση αντισηπτικών όμως δεν έχει αποδειχτεί ότι προσφέρει βοήθεια, αφού το μικροβιακό αίτιο βρίσκεται βαθιά στους τριχοσμηγματογόνους αδένες. Γενικά αποφεύγουμε τα πολύ σκληρά προϊόντα και δεν πλένουμε πάνω από 2 φορές τη μέρα το πρόσωπό μας.

4. O "καθαρισμός προσώπου" ενδείκνυται;

Η διαδικασία “καθαρισμού προσώπου” σε φλεγμονώδη ακμή αντενδείκνυται, όπως και η σύνθλιψη, πίεση, ξύσιμο των φλεγμονωδών βλαβών της ακμής, γιατί με παρόμοιους χειρισμούς μπορεί να παρατηρηθεί βαριά επιδείνωση με ουλοποιημένες βλάβες και τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα.

5. Ο ήλιος είναι «φίλος» στην θεραπεία της ακμής;

Μπορεί να έχουμε την εντύπωση ότι ο ήλιος θεραπεύει την ακμή γιατί μαυρίζει το δέρμα και «κρύβει» τα σημάδια, αλλά μετά την έκθεση μας στον ήλιο διεγείρονται οι σμηγματογόνοι αδένες και το δέρμα μας γίνεται πιο λιπαρό. Ο λίγος ήλιος λοιπόν είναι καλός, ο πολύς είναι κακός.

6. Η ακμή θα αφήσει σημάδια;

Αν η ακμή αντιμετωπιστεί σωστά, συνήθως αφήνει ελάχιστα έως και καθόλου σημάδια. Αν βέβαια αφήσει τελικά ουλές, υπάρχουν σύγχρονες θεραπείες οι οποίες μπορούν να τα μετριάσουν ή να τα εξαλείψουν.

Οι κυριότερες μέθοδοι είναι:

  • Peeling, κυρίως χημικά που λειαίνουν το δέρμα, αν και θα χρειαστούν περισσότερες από μία εφαρμογές για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γενικά είναι η θεραπεία με τα μικρότερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ουλών, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ενεργό ακμή, κυρίως την αποφρακτική.
  • Δερμοαπόξεση με τροχό (dermabration): εξαφανίζει τις υπερτροφικές ή ατροφικές ουλές. Συνιστάται μόνο σε άτομα με σοβαρές βλάβες. Απαιτεί την παραμονή στο σπίτι για μερικές μέρες και γίνεται μετά από τοπική αναισθησία και τείνει να αντικατασταθεί από τη δερμοαπόξεση με laser (laser resurfacing).
  • Lasers όπως ablative και non-ablative fractional lasers που αναπλάθουν την επιδερμίδα και κινητοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου ώστε να μικρύνουν οι ουλές της ακμής.
  • Εκτός από όλα τα παραπάνω στις ατροφικές ουλές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εμφυτεύματα δέρματος, όπως υαλουρονικό οξύ.

Laser

1. Πώς λειτουργούν τα laser;

Τα laser είναι μία δεσμίδα φωτός ενισχυμένη και μονοχρωματική. Είναι ισχυρά ιατρικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στην οφθαλμολογία.

Τα δερματολογικά laser μας επιτρέπουν να δράσουμε πάνω στο δέρμα σε διάφορες περιπτώσεις όπως:

 Ευρυαγγείες και αιμαγγειώματα
 Μελαχρωματικές κηλίδες (κοινά “λεκέδες”)
 Τατουάζ
 Ουλές
 Ραβδώσεις (κοινά ραγάδες)
 Υπερτρίχωση προσώπου και σώματος

 

2. Είναι επώδυνο το laser;

Στις περισσότερες περιπτώσεις όχι. Αισθανόμαστε ένα τσίμπημα που τις πιο πολλές. φορές είναι πλήρως ανεκτό. Εάν είναι απαραίτητο μπορούμε να εφαρμόσουμε σε ευαίσθητες περιοχές μια αναισθητική κρέμα.

3. Μετά από μια θεραπεία με laser, υπάρχει κάποια αντίδραση στο δέρμα;

Γενικά τα καινούρια laser δρουν σχεδόν αποκλειστικά σε ένα στόχο (π.χ.αιμοσφαιρίνη, μελανίνη, χρωστική μελάνης) ενώ τα υπόλοιπα συστατικά του δέρματος παραμένουν ανεπηρέαστα.

Όμως μια παροδική αντίδραση μπορεί να υπάρξει. Αυτή διαρκεί από μια ώρα (π.χ. στα laser αποτρίχωσης) έως και κάποιες μέρες (π.χ. στα laser για ρυτίδες).

4. Πόσες επαναλήψεις είναι απαραίτητες για μια ολοκληρωμένη θεραπεία;

Για τα τατουάζ 3-10, για τις ευρυαγγείες 2-4, για τις μελαχρωματικές κηλίδες 2-5, για τις ρυτίδες 1-6 (ανάλογα με το laser που χρησιμοποιούμε), για τις ραβδώσεις 1-3, για την αποτρίχωση 4-10, για τα αιμαγγειώματα 5-20.

5. Πόσο συχνά γίνονται οι επαναλήψεις;

Γίνονται σε διαστήματα 15-60 ημερών ανάλογα με την περίπτωση.

Υαλουρονικό οξύ

1. Tι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ο βασικός ενυδατικός παράγοντας του δέρματος. Καθώς τα χρόνια περνούν η περιεκτικότητα του δέρματος σε υαλουρονικό μειώνεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων, ενώ το οβάλ του προσώπου χάνεται.

2. Πώς γίνεται η θεραπεία;

Η θεραπεία γίνεται με την έγχυση κάτω από το δέρμα, με μια πολύ λεπτή βελόνα, του υαλουρονικού οξέως, στην επιθυμητή περιοχή. Η όλη θεραπεία είναι σύντομη, διάρκειας περίπου 15-30 λεπτών.

3. Είναι επώδυνη η θεραπεία;

Η θεραπεία με υαλουρονικό είναι σχετικά ανώδυνη. Τα περισσότερα μοντέρνα υαλουρονικά αξιώσεων, όπως το Restylane, Juvederm, Teosyal περιέχουν ήδη αναισθητικό που βοηθάει στην μείωση τυχόν ενόχλησης.

4. Τι μπορεί να διορθώσει το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ γεμίζει, όταν εγχύεται κάτω από μια ρυτίδα, ανορθώνει, αποκαθιστώντας τον χαμένο όγκο με φυσικό τρόπο, σμιλεύοντας επίσης το περίγραμμα του προσώπου, ενυδατώνει σε βάθος, επανασχεδιάζει τα χείλη σας.

5. Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων εξαρτάται από το είδος του υαλουρονικού, την ηλικία, την ποσότητα, την ποιότητα του δέρματος, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες. Σε γενικές όμως γραμμές τα αποτελέσματα αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 1 έτος κατά μέσο όρο. Χαρακτηριστικά, σε έρευνα, το 76% των ερωτηθέντων ατόμων δήλωσε πως αξιολογεί την εμφάνιση τους ως βελτιωμένη και 1 χρόνο μετά από μια θεραπεία με υαλουρονικό οξύ Restylane.

6. Υπάρχουν παρενέργειες;

Μετά την έγχυση μπορεί να εμφανιστεί μια ερυθρότητα, λίγο πρήξιμο ή κάποια μικρή μελανιά. Γενικά πάντως οι παρενέργειες είναι ήπιες και παροδικές, εξαφανιζόμενες σε λίγες ώρες ή μέρες.

7. Όλα τα υαλουρονικά είναι ίδια;

Όχι. Υπάρχουν πολλά υαλουρονικά με διάφορες εμπορικές ονομασίες στην αγορά. Όλα δεν έχουν τα ίδια μακροχρόνια αποτελέσματα και κάποια μπορεί να έχουν περισσότερες παρενέργειες. Γι αυτό και θα πρέπει να γνωρίζετε τι είδους υαλουρονικό χρησιμοποιείται στη διάρκεια της θεραπείας, σε ποια ποσότητα, αν έχει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη ή και στις ΗΠΑ. Να έχετε υπόψη σας πως το υαλουρονικό οξύ έρχεται αποστειρωμένο, σε μια σύριγγα του ο,5- 1ml συνήθως, αυστηρά για ένα μόνο άτομο, και απαγορεύεται, από ιατρικής άποψης, να μοιράζουμε αυτήν τη σύριγγα σε 2 άτομα για να μειώσουμε το κόστος διότι διακινδυνεύουμε την μετάδοση νόσων από το ένα άτομο στο άλλο. Εξάλλου η ποσότητα που περιέχεται ανά σύριγγα είναι ήδη μικρή και άρα αν μοιράζαμε αυτήν την μικρή ποσότητα το αποτέλεσμα θα ήταν ανεπαρκές.

Μύθοι & Αλήθειες για το Botox

1. Υπάρχουν πολλά BOTOX® και μερικά είναι επικίνδυνα για την υγεία μου

ΜΥΘΟΣ: Το BOTOX® είναι η εμπορική ονομασία του προϊόντος της εταιρίας AllerganInc και όχι είδος θεραπείας. Έχουν γίνει πολλές παρανοήσεις σχετικά με τη χρήση του BOTOX® και σε άλλα φάρμακα ή σκευάσματα.

Η αλήθεια είναι ότι το BOTOX® είναι «όνομα» φαρμάκου. Υπάρχουν και άλλα φάρμακα που περιέχουν την ίδια ουσία (αλλαντική τοξίνη) και παρόμοια δράση που είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, όπως το Dysport.

2. Το BOTOX® είναι ασφαλής θεραπεία

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το BOTOX® είναι ένα φάρμακο με εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας. Χρησιμοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια σε 8 διαφορετικές ειδικότητες. Η μεγάλη ιστορία του φαρμάκου χωρίς παρενέργειες έχει αποδείξει ότι είναι ασφαλές ακόμη και για περιπτώσεις που η ποσότητα που χρησιμοποιείται είναι πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που έχει ανάγκη ένα πρόσωπο για τη θεραπεία των ρυτίδων. Αρκεί να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό και σε καμία περίπτωση από άτομο που δεν είναι γιατρός.

3. Το BOTOX® είναι η πιο διαδεδομένη θεραπεία παγκοσμίως

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η θεραπεία με BOTOX® είναι η πιο διαδεδομένη θεραπεία παγκοσμίως στους κόλπους της αισθητικής ιατρικής. Το 2008 έγιναν στις ΗΠΑ περισσότερες από 5 εκατομμύρια θεραπείες με BOTOX® αφού η προτίμηση για τις σύντομες και αποτελεσματικές θεραπείες με χαμηλό κόστος αυξάνεται διαρκώς.

4. Το BOTOX® καταπολεμά την αιτία που προκαλεί τις ρυτίδες

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το BOTOX® περιορίζει την ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες. Έτσι αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί οι ρυτίδες, με την ακινητοποίηση των μυών που τις δημιουργούν καθυστερείται σημαντικά ο σχηματισμός τους. Στην περίπτωση που οι ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του BOTOX® οδηγεί στη σταδιακή λείανση και στη μείωση του βάθους τους.

5. Δεν υπάρχουν μόνιμες παρενέργειες από τη θεραπεία με BOTOX®

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια. Ακόμα και οι ήπιες και παροδικές παρενέργειες όπως μικρές εκχυμώσεις και κοκκινίλες μπορούν να αποφευχθούν με την επιλογή ενός ειδικά εκπαιδευμένου γιατρού που να γνωρίζει καλά την ανατομία του προσώπου.

6. Το BOTOX® λέγεται και lunch-time treatment, γιατί χρειάζεται πολύ λίγος χρόνος για τη θεραπεία

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα αποτελέσματα της θεραπείας με BOTOX® που έρχονται σταδιακά, διαρκούν 4-6 μήνες ενώ η διαδικασία μόλις 10 λεπτά. Συνήθως δε χρησιμοποιείται κανένα αναισθητικό και μπορείτε αμέσως μετά να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

7. Μπορώ να κάνω BOTOX® όσες φορές θέλω χωρίς πρόβλημα

ΑΛΗΘΕΙΑ: Έχει αποδειχθεί ότι ο αριθμός θεραπειών με BOTOX δεν έχει περιορισμούς. Δηλαδή όσες φορές και αν προχωρήσει κανείς στη θεραπεία το αποτέλεσμα παραμένει πάντα το ίδιο χωρίς την παραμικρή απόκλιση στην αποτελεσματικότητά του.

8. Θα «παγώσει» η έκφρασή μου αν κάνω BOTOX®

ΜΥΘΟΣ: Αν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή, η θεραπεία με BOTOX® δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ούτε θα προδώσει το είδος της θεραπείας καθώς το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά και ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες από την ημέρα της θεραπείας. Απλά η ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες περιορίζεται με αποτέλεσμα το σταδιακό σβήσιμό τους.

9. Αν αποφασίσω να σταματήσω το BOTOX® το πρόσωπό μου θα χαλάσει

ΜΥΘΟΣ: Η διακοπή της θεραπείας σημαίνει ότι πολύ απλά μετά την παρέλευση της δράσης του φαρμάκου, οι μύες που είχαν αδρανήσει επανακτούν πλήρως την κινητικότητά τους με αποτέλεσμα το πρόσωπο να επανέρχεται στην προ της θεραπείας κατάστασή του.

10. Πονάει η θεραπεία με BOTOX®

ΜΥΘΟΣ: Η θεραπεία με BOTOX® είναι μια από τις πιο ανώδυνες θεραπείες. Κάνοντας μόνο μια σειρά εγχύσεων τοπικά με τη λεπτότερη βελόνα που υπάρχει δεν προκαλείται καθόλου πόνος παρά μόνο μια στιγμιαία ενόχληση στα σημεία που γίνεται η θεραπεία. Η ενόχληση δε διαρκεί παραπάνω από 10-15 λεπτά.

Καλό είναι να ζητάτε πάντα από το γιατρό σας να δείτε ότι χρησιμοποιεί το γνήσιο προϊόν για να σιγουρευτείτε για την ασφάλειά σας!

Pin It on Pinterest

Share This