Ονυχομυκητίαση

Αρχική 9 Laser / Δερματολογία 9 Ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι μια πάθηση των νυχιών, κυρίως του ποδιού, η οποία οφείλεται συνήθως σε ένα είδος μυκήτων που ονομάζονται δερματόφυτα. Η παραδοσιακή θεραπεία της ονυχομυκητίασης γίνεται ή με τοπικά αντιμυκητιασικά σε μορφή λάκας, τα οποία εχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα, ή με αντιμυκητιασικά φάρμακα από του στόματος, με σαφώς ανώτερη αποτελεσματικότητα αλλά και προβλήματα.

Έτσι συνήθως λόγω του μακρού χρονικού διαστήματος που απαιτείται η λήψη των φαρμάκων (4-6 μήνες), αλλά και λόγω πιθανών παρενεργειών, πολλοί ασθενείς οδηγούνται στη διακοπή της θεραπείας. Ακόμα όμως και όταν η θεραπεία ολοκληρωθεί και επιφέρει αρχικά μυκητολογική ίαση, το ποσοστό υποτροπής φτάνει το 25%.

Η αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης με laser είναι μια νέα, αποτελεσματική, μη τοξική, ανώδυνη θεραπεία, χωρίς καμία παρενέργεια. Διαρκεί μόλις 10-30 λεπτά, μετά το πέρας της οποίας μπορείτε να συνεχίσετε απρόσκοπτα την καθημερινή σας δραστηριότητα. Συνήθως απαιτούνται 2-4 συνεδρίες για την θεραπεία της ονυχομυκητίασης, η δε θεραπεία κρίνεται επιτυχημένη όταν βλέπουμε την έκφυση του νέου νυχιού χωρίς την παρουσία μυκήτων.

Ο μηχανισμός δράσης των ND-Yag Lasers πάνω στην ονυχομυκητίαση βασίζεται στην καταστροφή του μύκητα λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του πάνω από 55 βαθμούς C, χωρίς καμιά σύγχρονη βλάβη των γύρω ιστών.

Με αυτόν τον τρόπο η τεχνολογία σήμερα μας προσφέρει μια ακόμα σύγχρονη, άκρως αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία για ένα δύσκολα, στο παρελθόν, αντιμετωπίσιμο πρόβλημα.

Σχετικά με την ιατρό

Λίλα Πισσαλίδου Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Anc. Attachée des hopitaux des Paris

Laser / Δερματολογία

Αποτρίχωση με laser

Eξασφαλίζει στον ενδιαφερόμενο μια εύκολη, γρήγορη, άνετη διαδικασία αποτρίχωσης, χωρίς κινδύνους μακροχρόνιων αντιαισθητικών ερεθισμών, μόνιμων βλαβών ή ουλών, όταν βέβαια τα laser χρησιμοποιούνται σωστά. Περισσότερα

Ρυτίδες / Ουλές

Παλαιότερα τα laser περνούσαν πάνω από την υπό θεραπεία περιοχή και σε κάθε πέρασμα αφαιρούσαν και ένα λεπτό στρώμα δέρματος, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη λείανση του. Περισσότερα 

Ευρυαγγείες/Φλέβες

Οι ευρυαγγείες και οι φλεβεκτασίες προσώπου και σώματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορα laser όπως KTP και ND-Yag. Περισσότερα

Μελαχρωματικές βλάβες

Οι μελαχρωματικές βλάβες που αντιδρούν ικανοποιητικά στα laser είναι κυρίως οι βλάβες που οφείλονται στον ήλιο και την γήρανση και είναι καλά περιγεγραμμένες και οφείλονται σε μια σχετικά επιφανειακή εναπόθεση μελανίνης στο δέρμα. Περισσότερα

Ακμή

Η ακμή είναι μια συχνή νόσος της εφηβικής ηλικίας αν και μερικές φορές εμφανίζεται και κατά την ενήλικo ζωή, και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων με εμφάνιση πολύμορφου εξανθήματος (βλατίδες, φαγέσωρες, κύστεις, οζίδια). Περισσότερα

Ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι μια πάθηση των νυχιών, κυρίως του ποδιού, η οποία οφείλεται συνήθως σε ένα είδος μυκήτων που ονομάζονται δερματόφυτα. Περισσότερα

6. Η ακμή θα αφήσει σημάδια;

Αν η ακμή αντιμετωπιστεί σωστά, συνήθως αφήνει ελάχιστα έως και καθόλου σημάδια. Αν βέβαια αφήσει τελικά ουλές, υπάρχουν σύγχρονες θεραπείες οι οποίες μπορούν να τα μετριάσουν ή να τα εξαλείψουν.

Οι κυριότερες μέθοδοι είναι:

  • Peeling, κυρίως χημικά που λειαίνουν το δέρμα, αν και θα χρειαστούν περισσότερες από μία εφαρμογές για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γενικά είναι η θεραπεία με τα μικρότερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ουλών, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ενεργό ακμή, κυρίως την αποφρακτική.
  • Δερμοαπόξεση με τροχό (dermabration): εξαφανίζει τις υπερτροφικές ή ατροφικές ουλές. Συνιστάται μόνο σε άτομα με σοβαρές βλάβες. Απαιτεί την παραμονή στο σπίτι για μερικές μέρες και γίνεται μετά από τοπική αναισθησία και τείνει να αντικατασταθεί από τη δερμοαπόξεση με laser (laser resurfacing).
  • Lasers όπως ablative και non-ablative fractional lasers που αναπλάθουν την επιδερμίδα και κινητοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου ώστε να μικρύνουν οι ουλές της ακμής.
  • Εκτός από όλα τα παραπάνω στις ατροφικές ουλές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εμφυτεύματα δέρματος, όπως υαλουρονικό οξύ.

Pin It on Pinterest

Share This