Η ακμή είναι μια συχνή νόσος της εφηβικής ηλικίας αν και μερικές φορές εμφανίζεται και κατά την ενήλικo ζωή, και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων με εμφάνιση πολύμορφου εξανθήματος (βλατίδες, φαγέσωρες, κύστεις, οζίδια).

H ακμή είναι μια πολυπαραγοντική νόσος.

Οι παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνισή της είναι:

  1. οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα)
  2. ορμονικές διαταραχές ( πχ υπερανδρογοναιμία, Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών)
  3. στρες
  4. χρήση ορισμένων φαρμάκων (λίθιο, ανδρογόνα)
  5. χρήση αναβολικών και διαφόρων ναρκωτικών ουσιών
  6. χρήση λιπαρών καλλυντικών

Oι παράγοντες που συμμετέχουν στην παθοφυσιολογία της νόσου είναι:

Η υπερπαραγωγή σμήγματος από τους αδένες του δέρματος.

Η διαταραχή της κερατινοποίησης των κυττάρων του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου.

Το Propionobacterium acnes, ένα μικρόβιο το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων.

Η φλεγμονή.

Θεραπεία

Τοπική θεραπεία: Γίνεται με τοπικά σκευάσματα, όπως τοπική αντιβίωση, υπεροξείδιο του βενζολίου, αζελαϊκό οξύ, ρετινοϊδή κα. Ανάλογα με το είδος της ακμής.

Θεραπεία από του στόματος

Αντιβιοτικά φάρμακα, σε φλεγμονώδη ακμή.

Ορμονική υποστήριξη με χάπια οιστρογόνων – αντιανδρογόνων. Τελευταία λόγω κάποιων περιστατικών με σοβαρές παρενέργειες, τα αποφεύγουμε.

Ρετινοειδή. Είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο κατά της ακμής. Χορηγείται μονο σε σοβαρές ακμές, για να αποφύγουμε τις ουλές, ή όταν έχουν αποτύχει όλες οι παραπάνω θεραπείες.

Χειρουργική υποσκαφή ουλών ακμής (subcision). Για βαθιές ουλές και ουλές icepick.

Peelings. Για ενεργό ακμή και ουλές από ακμή.

Δερματικά εμφυτεύματα για ουλές ακμής

Laser και ακμή

Η ακμή είναι μια συχνή νόσος της εφηβικής ηλικίας αν και μερικές φορές εμφανίζεται και κατά την ενήλικo ζωή, και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων με εμφάνιση πολύμορφου εξανθήματος (βλατίδες, φαγέσωρες, κύστεις, οζίδια).

Πολλά Laser έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ακμής, όπως Diode, Pulsed Dye, Fractional, KTP, InfraRed, Potassium Titanyl Phosphate, Nd:YAG (το οποίο και διαθέτουμε), IPL, Glass και Pulsed Light, και είναι κυρίως αποτελεσματικά σε φλεγμονώδη ακμή διότι δρουν πάνω στα βακτήρια που προκαλούν αυτές τις βλάβες.

Τα αποτελέσματα τους είναι άμεσα και μπορούν να μας δώσουν ως και 80% βελτίωση, αλλά πολλές φορές χρειάζεται μια συντήρηση του αποτελέσματος είτε με επιπλέον συνεδρίες, είτε συνδυάζοντας τα με τοπικές θεραπείες.

Φωτοθεραπεία με LED και ακμή

Το μπλε φως των LED σκοτώνει τα βακτηρίδια που προκαλούν την ακμή και δίνει άμεσα αποτελέσματα, πολλές φορές σε μια μόνο συνεδρία. Βελτιώνουν και την κλινική εικόνα της ακμής εντελώς ανώδυνα και χωρίς να προκαλέσουν κανέναν ερεθισμό στο δέρμα, αλλά και προστατεύουν από μελλοντικές εξάρσεις.

Laser και ουλές από ακμή

Όσον αφορά τις ουλές της ακμής σήμερα κυρίως χρησιμοποιούνται τα ablative fractional lasers τα οποία εφαρμόζονται σε επαναλαμβανόμενες θεραπείες. Έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ουλών της ακμής, χωρίς την δυσάρεστη μακροχρόνια παραμονή στο σπίτι η οποία ήταν απαραίτητη παλαιότερα.

ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ & 1 ΜΟΝΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Vivace Fractional Microneedling RF – Σύστημα Κλασματικής Ραδιοσυχνότητας Vivace

Το microneedling RF είναι η πιο καινοτόμος θεραπεία που έχει να επιδείξει η αισθητική δερματολογία σήμερα και βασίζεται στην ικανότητα του οργανισμού μας να παράγει κολλαγόνο. Είναι η µόνη μέθοδος που έχει τη δυνατότητα να περνά µε ασφάλεια και να δρα στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, αφήνοντας εντελώς ανέπαφη την επιδερμίδα, προκαλώντας παραγωγή νέου κολλαγόνου. Πρόκειται για ένα μικρο-επεμβατικό σύστημα, ανώδυνο και χωρίς χρόνο αποθεραπείας, όπου πολλές μονωμένες μικροακίδες διεισδύουν στην κατώτερη στοιβάδα του δέρματος σε βάθος 0,5-3,5mm, προκαλώντας έναν ελεγχόμενο μικροτραυματισμό και θερμική διέγερση μέσω της εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων.

Το Vivace είναι η πιο εξελιγμένη κλασματική RF και η θεραπεία γίνεται ογκομετρικά και τρισδιάστατα χάρη σε 2 εξελιγμένες κεφαλές. Με τη λειτουργία διάχυτης μεταφοράς θερμικής ενέργειας (1 Μhz) πετυχαίνουμε βαθιά σύσφιξη, και με τη λειτουργία επιφανειακής και εν τω βάθει θέρμανσης ιστών (2 Mhz) καταφέρνουμε και χρησιμοποιούμε εστιασμένη υψηλή ραδιοσυχνότητα, που δρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας έως και το χόριο.

Η θεραπεία µε VIVACE έχει ένδειξη και στην ενεργό ακμή αλλά και στη θεραπεία των ουλών ακμής, είτε μόνη της είτε και συνδυαστικά με εξειδικευμένα peeling. Σε αντίθεση με τα fractional laser έχει ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας και γίνεται όλες τις εποχές του χρόνου.

Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας, και για τη θεραπεία της ενεργού ακμής, αλλά και για την αντιμετώπιση των ουλών που πιθανόν αυτή να άφησε, πολλές επιλογές θεραπειών που μας δίνουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για κάθε περίπτωση ακμής ή ουλών ακμής μπορούν να υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας, οι οποίες μπορεί να χρειαστεί να συνδυαστούν για βέλτιστο αποτέλεσμα. Ελάτε να βρούμε μαζί την καλύτερη θεραπεία για σας.

Φωτοδυναμική θεραπεία με Blue light

Το blue light είναι μια νέα εναλλακτική θεραπεία της ακμής. Το μπλε φως ένα ειδικό φως που δρα πάνω στο μικρόβιο της ακμής εξουδετερώνοντας το, και γι αυτό είναι αποτελεσματικό στις φλεγμονώδεις βλάβες της ακμής (δηλαδή στα κόκκινα σπυράκια). Είναι μια απόλυτα ασφαλής θεραπεία, με υψηλά ποσοστά βελτίωσης της φλεγμονώδους ακμής, η οποία δεν δημιουργεί ερεθισμούς και είναι εντελώς ανώδυνη. Μπορεί να διενεργηθεί μόνη της ή να συνδυαστεί στην ίδια συνεδρία με ειδικά peeling για την ακμή.

Σχετικά με την ιατρό

Λίλα Πισσαλίδου Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Anc. Attachée des hopitaux des Paris

Laser / Δερματολογία

Αποτρίχωση με laser

Eξασφαλίζει στον ενδιαφερόμενο μια εύκολη, γρήγορη, άνετη διαδικασία αποτρίχωσης, χωρίς κινδύνους μακροχρόνιων αντιαισθητικών ερεθισμών, μόνιμων βλαβών ή ουλών, όταν βέβαια τα laser χρησιμοποιούνται σωστά. Περισσότερα

Ρυτίδες / Ουλές

Παλαιότερα τα laser περνούσαν πάνω από την υπό θεραπεία περιοχή και σε κάθε πέρασμα αφαιρούσαν και ένα λεπτό στρώμα δέρματος, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη λείανση του. Περισσότερα 

Ευρυαγγείες/Φλέβες

Οι ευρυαγγείες και οι φλεβεκτασίες προσώπου και σώματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορα laser όπως KTP και ND-Yag. Περισσότερα

Μελαχρωματικές βλάβες

Οι μελαχρωματικές βλάβες που αντιδρούν ικανοποιητικά στα laser είναι κυρίως οι βλάβες που οφείλονται στον ήλιο και την γήρανση και είναι καλά περιγεγραμμένες και οφείλονται σε μια σχετικά επιφανειακή εναπόθεση μελανίνης στο δέρμα. Περισσότερα

Ακμή

Η ακμή είναι μια συχνή νόσος της εφηβικής ηλικίας αν και μερικές φορές εμφανίζεται και κατά την ενήλικo ζωή, και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων με εμφάνιση πολύμορφου εξανθήματος (βλατίδες, φαγέσωρες, κύστεις, οζίδια). Περισσότερα

Ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι μια πάθηση των νυχιών, κυρίως του ποδιού, η οποία οφείλεται συνήθως σε ένα είδος μυκήτων που ονομάζονται δερματόφυτα. Περισσότερα

6. Η ακμή θα αφήσει σημάδια;

Αν η ακμή αντιμετωπιστεί σωστά, συνήθως αφήνει ελάχιστα έως και καθόλου σημάδια. Αν βέβαια αφήσει τελικά ουλές, υπάρχουν σύγχρονες θεραπείες οι οποίες μπορούν να τα μετριάσουν ή να τα εξαλείψουν.

Οι κυριότερες μέθοδοι είναι:

  • Peeling, κυρίως χημικά που λειαίνουν το δέρμα, αν και θα χρειαστούν περισσότερες από μία εφαρμογές για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γενικά είναι η θεραπεία με τα μικρότερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ουλών, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ενεργό ακμή, κυρίως την αποφρακτική.
  • Δερμοαπόξεση με τροχό (dermabration): εξαφανίζει τις υπερτροφικές ή ατροφικές ουλές. Συνιστάται μόνο σε άτομα με σοβαρές βλάβες. Απαιτεί την παραμονή στο σπίτι για μερικές μέρες και γίνεται μετά από τοπική αναισθησία και τείνει να αντικατασταθεί από τη δερμοαπόξεση με laser (laser resurfacing).
  • Lasers όπως ablative και non-ablative fractional lasers που αναπλάθουν την επιδερμίδα και κινητοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου ώστε να μικρύνουν οι ουλές της ακμής.
  • Εκτός από όλα τα παραπάνω στις ατροφικές ουλές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εμφυτεύματα δέρματος, όπως υαλουρονικό οξύ.

Pin It on Pinterest

Share This